Veelgestelde vragen

GCN Algemeen

1Hoe is de stand van zaken met betrekking tot de ledenwerving?
- lezingen / informatiebijeenkomsten door het hele land (inmiddels zo'n 50 door zo'n 9 info-delers); - verspreiden van flyers (30.000); - gebruik van social media (FaceBook (1.800+ likes), Twitter & LinkedIn); - gesprekken met / presentaties tijdens ALV's van beroepsverenigingen; - deelname aan CAM besturen overleggen (bereik 4.000+ therapeuten / behandelaars); - artikelen in (vak-)bladen (gezamenlijke oplage: 35.000 (therapeuten / behandelaars / artsen)); - deelname aan beurzen / evenementen (inmiddels zo'n 10); - telefoonteam dat vragen beantwoord (ma-do van 8.30u-14.00u); - maandelijkse informatiebrief naar niet leden (1300+); - 3 wekelijkse nieuwsbrief naar leden (1200+); - diverse stukjes tekst beschikbaar voor blogs en nieuwsbrieven van organisaties/mensen.
2Hoe kan ik meebouwen met de ledenwerving?
Er wordt verder geworven via 'mond tot mond' en een ieder die dit initiatief gerealiseerd wil zien, wordt gevraagd om na te gaan hoe zij of hij in het eigen netwerk en daarbuiten, mensen van dit initiatief op de hoogte kan brengen. Wanneer iemand minimaal 10 mensen bij elkaar brengt en een ruimte, wordt de GezondheidsVerzekering uitgelegd en vragen beantwoord door één van de leden van het GezondheidsCoöperatief Nederland die alle 'ins en outs' kent.
3Wat gebeurt er met de 50 Euro lidmaatschapsgeld?
Het lidmaatschapsgeld ten behoeve van het GezondheidsCoöperatief Nederland van 50 euro wordt niet alleen ingezet ten behoeve van de GezondheidsVerzekering (15 euro). Ook om twee andere diensten, de Markt voor Gezondheid en de GezondheidsPagina (15 euro), te verwezenlijken. Ook wordt er 15 euro gebruikt voor de opbouw van de organisatie en is 5 euro bestemd voor de initiatiefnemers om lijnen en waarden ook voor de toekomst te bewaren / bewaken. Zie wat je met 50 euro en 15.000 mensen aan kapitaal kunt realiseren: 750.000 euro. We zeggen niet voor niets 'Samen zijn wij de verandering'. Lid worden kan via http://gezondheidscooperatiefnederland.nl/lid-worden.php
4Hoe wordt de organisatie op dit moment betaald?
De afgelopen 6 jaar is er op vrijwillige basis met beperkte financiële middelen door veel mensen meegebouwd aan de opzet en structuur van de te realiseren organisatie. Het moment is aangebroken dat dit niet meer gratis kan: de benodigde financiële middelen moeten echt met elkaar worden opgebracht. Het is niet realistisch om dit door de twee initiatiefnemers te laten dragen.
5Wat is jullie doel met betrekking tot het aantal leden?
Het is nu van belang om het ledenaantal van het GezondheidsCoöperatief Nederland te vergroten. De leden vormen namelijk de draagkracht voor dit initiatief. Het doel is minimaal 15.000 leden te werven. Dat is de randvoorwaarde om samen de GezondheidsVerzekering (en meer!) te kunnen realiseren.
6Wat gaan jullie doen bij 15.000 leden?
Waar we hoe dan ook binnen het GezondheidsCoöperatief Nederland mee gaan starten bij het halen van de 15.000 leden: - is het gaan delen van ervaringen en informatie; - onze eigen GezondheidsPagina vullen met de informatie en ervaringen die we zelf belangrijk vinden; - als therapeut / arts / behandelaar zichtbaar worden voor andere leden die een gezondheidsvraag hebben op de Markt voor Gezondheid; - workshops, lezingen, bijeenkomsten organiseren rond thema's als homeopathie, kanker, straling, enz. Alles ligt voor ons open om dat te doen dat wij zelf belangrijk vinden. Binnen het GezondheidsCoöperatief zijn we niet gebonden aan toezichthouders en wettelijke regels. Daar zijn onze eigen menselijke waarden (weer) het uitgangspunt. Vandaar ook onze vraag: Wil je meebouwen en meedoen? Wordt dan lid via http://gezondheidscooperatiefnederland.nl/lid-worden.php en nodig anderen uit mee te doen. Het is ons aller belang.

GCN Praktisch

1Ik als lid ontvang geen berichten van het GCN, hoe kan dat?
De berichten worden gestuurd naar het e-mailadres waarmee je je hebt ingeschreven. Het kan zijn dat het bericht in je spambox terecht komt omdat jouw computer het e-mailadres van GCN niet kent. We plaatsen op onze Facebookpagina altijd een bericht als we een nieuwsbericht sturen naar leden en/of niet-leden.
2Ik wil een familielid bijschrijven. Hoe doe ik dat?
Als je inlogt met je e-mailadres en wachtwoord, dan kom je op je dashboard terecht. Aan de rechterzijde staat het blok 'GEZINSLEDEN'. Daarin staat het blokje 'Gezinsleden toevoegen'. Als je daar op drukt wijst zich de weg als vanzelf.
3Ik wil een extra certificaat aanschaffen. Hoe doe ik dat?
Als je inlogt met je e-mailadres en wachtwoord, kom je op je dashboard terecht. Aan de linker onderzijde staat het blok 'FINANCIËN'. Daarin staat 'Certificaten' en als je daar op drukt kom je op de pagina met een overzicht van jouw certificaten. Daar staat ook een blokje 'CERTIFICATEN AANSCHAFFEN'. Als je daar op drukt wijst zich de weg als vanzelf.
4Ik wil mijn kind inschrijven. Kan dat en hoe?
Dat kan. Als je inlogt met je e-mailadres en wachtwoord, kom je op je dashboard terecht. Aan de rechterzijde staat het blok 'GEZINSLEDEN'. Daarin staat het blokje 'Gezinsleden toevoegen'. Als je daar op drukt wijst zich de weg als vanzelf.
5Ik heb mij ingeschreven als lid maar kan niet inloggen op mijn persoonlijke pagina. Wat moet ik doen?
Misschien heb je een verkeerd wachtwoord ingevoerd of ben je deze vergeten. Druk dan op de knop 'Wachtwoord vergeten'. Dan krijg je automatisch een bericht met daarin een nieuw wachtwoord. Deze kun je weer aanpassen op je dashboard.

Gezondheidsverzekering Algemeen

1Hoe werkt de GezondheidsVerzekering?
1. Inleg van 74 euro per maand op een eigen GezondheidsRekening. Deze Gezondheids-Rekening bevat maximaal 888 euro. Daarnaast een premie van 95 euro per maand voor de verzekering (keuzevrijheid (o.a. natuurlijke geneeswijzen / fysiotherapie / mondzorg). Het eerste jaar betaal je dus 2.028 euro (inclusief wettelijk eigen risico). 2. Als je een jaar geen kosten declareert, waardoor je GezondheidsRekening nog 888 euro aan saldo heeft, ben je het volgende jaar 95 euro per maand (1.140 euro per jaar) aan de zorgverzekering kwijt. 3. De GezondheidsVerzekering is een volwaardige zorgverzekering met hetzelfde wettelijke basispakket zoals iedere andere zorgverzekering. Alle hoge kosten i.v.m. ziekenhuisopname, operaties, chemokuren e.d. worden vanuit de GezondheidsVerzekering vergoed. 4. Iedereen heeft de keuzevrijheid om per jaar maximaal 5.000 euro aan zorgkosten in het complementaire veld te declareren. Supplementen en vitaminen voorgeschreven door een behandelaar worden vergoed. De eerste 1.200 euro aan zorgkosten worden betaald uit je eigen GezondheidsRekening. Daarna indien nodig, tot maximaal 3.800 euro uit de collectieve verzekering t.b.v. keuzevrijheid. 5. Het wettelijk eigen risico is verwerkt in de GezondheidsRekening. Bij doorverwijzing naar een specialist betaal je niet meer het eigen risico van 385 euro extra. Zijn de zorgkosten hoger dan 1.200 euro dan wordt dit betaald vanuit de collectieve verzekering t.b.v. het wettelijke basispakket.
2Wat betekent de opzet van de GezondheidsVerzekering voor een therapeut/arts/behandelaar?
Iemand gebruikt de GezondheidsVerzekering op het moment dat er een gezondheidsschade is. 1) Je hebt een gezondheidsschade (= hoofdpijn / stress / gebroken been / enz.); 2) Je zoekt een behandelaar / arts / therapeut die volgens jou daar een oplossing voor kan bieden; 3) De behandelaar / arts / therapeut stelt een diagnose + behandeling voor; 4) De rekening die je krijgt betaal je (via de opzet van de GezondheidsVerzekering) NB: De behandeling moet natuurlijk wel binnen de kaders van de GezondheidsVerzekering vallen. Door de opzet van de GezondheidsVerzekering is het mogelijk om het eigen gezondheidspad te gaan (keuzevrijheid) en een behandeling (natuurlijke geneeswijze) buiten het basispakket ook af te maken (betaalbaarheid) tot een maximum van 5.888 euro (888 euro GezondheidsRekening + 5.000 euro extra ruimte van de GezondheidsVerzekering)
3Moet een behandelaar/therapeut/arts bepaalde diploma's / certificaten / opleiding hebben om vergoed te worden door de GezondheidsVerzekering?
1) Met de behandeling vallen binnen het kader waar we het eerste jaar mee starten (zie lijst) 2) Kamer van Koophandel inschrijving (ivm nota uitschrijven) 3) Klachtenregeling (wettelijk verplicht) 4) Beroepsaansprakelijkheidsverzekering (voor als het mis gaat) 5) Zich inschrijven in het GezondheidsVerzekering-register
4Welke natuurlijke geneeswijzen worden er vergoed?
Acupunctuur, Antroposofische geneeskunde, APS therapie, Ayurveda, Body Stress Release, Chinese geneeswijzen, Chiropractie, Counseling, Craniosacraal therapie, EMDR therapie, Euritmietherapie, Gestalttherapie, Halotherapie, Haptotherapie, Holistische energetische therapie, Homeopathie, Hypnotherapie, Integrale therapie, Iriscopie, Kinesiologie, Mesologie, Moermantherapie, Natuurgeneeskunde, Neuraaltherapie, Neuromusculaire therapie, Osteopathie, Orthomoleculaire geneeskunde, Psychomotorische kindertherapie, Psychosociale therapie, Psychotherapie, Reflexzonetherapie, Regressietherapie, Reïncarnatietherapie, Shiatsu therapie, Spataderstherapie, Speltherapie, Vaktherapie. Na het eerste jaar kunnen wij als coöperatief, op grond van hoe het loopt, beslissen om een nog ruimer beleid t.a.v. van te vergoeden behandelingen in te voeren.
5Hoe borg je de kwaliteit van een behandelaar/therapeut/arts?
Die kwaliteit wordt ervaren door de cliënt / patiënt zelf en is dus puur een zaak tussen behandelaar / therapeut / arts en cliënt / patiënt. De behandelaar / therapeut / arts heeft zelf de keuze om zich aan te sluiten bij bijvoorbeeld een beroepsvereniging en/of zijn/haar beroepservaring te delen via de Markt voor Gezondheid. De 'markt' zal zijn werk doen doordat de 'consument' zich van informatie kan voorzien en daardoor een eigen keuze kan maken. Doordat ervaringen kunnen worden gedeeld met andere leden van het GezondheidsCoöperatief via je Persoonlijke Pagina, worden de eventuele 'rotte peren' zichtbaar en wordt daar als GezondheidsCoöperatief het gesprek mee aangegaan. We gaan gewoon weer terug naar normaal en transparantie.
6Ben ik in het buitenland verzekerd?
De GezondheidsVerzekering biedt een basisverzekering. Via de basisverzekering heb je in het buitenland dekking tot maximaal 100% van het Nederlandse tarief bij een bezoek aan een dokter of ziekenhuis. Dit is geregeld via verdragen tussen Nederland en EU- / verdragslanden (waaronder USA, Australië, Nieuw-Zeeland). Verder kun je globaal uitgaan van het volgende principe: Alleen als je in een EU-/EER- landen of verdragsland woont + een inkomen krijgt vanuit NL, mag/moet je in Nederland een zorgverzekering afsluiten (met de dekking die maximaal 100% van het Nederlandse tarief is).
7Zijn kinderen gratis meeverzekerd?
Ja, kinderen zijn gratis meeverzekerd. De GezondheidsVerzekering werkt precies hetzelfde als een andere zorgverzekering. Je bent bij de GezondheidsVerzekering ook met betrekking tot je kinderen gewoon zeker dat je die zorg kunt betalen die binnen de kaders van de keuzevrijheid cq basisverzekering vallen. En ... ten overvloede, vlak niet de waarde van het GezondheidsCoöperatief uit op het gebied van o.a. de ervarings- en informatiedeling. Of de Markt voor Gezondheid waar jij jouw oplossing kunt vinden in jouw zoektocht (of die van je kind)om weer gezond te worden en te blijven.
8Wordt de dure operatie in het ziekenhuis ook vergoed?
Ja! De GezondheidsVerzekering wordt namelijk een 'gewone' zorgverzekering (+ meer ) en dat betekent inclusief de basisverzekering. Dus inclusief zo'n dure operatie, inclusief andere zaken die nu ook onderdeel zijn van de basisverzekering en vergoed worden door zorgverzekeraars. Het moment dat wij de GezondheidsVerzekering aanbieden moet er namelijk een vergunning zijn afgegeven door de Nederlandsche Bank (DNB) en de NederlandseZorgautoriteit (NZa). De DNB toetst de financiële en bedrijfsmatige kant van het voeren van een verzekering ( > de consument echt financiële zekerheid biedt), de NZa de juridische en inhoudelijke kant van een zorgverzekering ( > de basisverzekering bevat).
9Zijn tandartskosten ook onderdeel van de GezondheidsVerzekering?
Ja en de tandarts zien wij ook in een breder kader (ook biologisch / holistisch). Indien je GezondheidsRekening op is (=888 euro) heb je nog maximaal 250 euro aan ruimte die door de Gezondheidsverzekering wordt vergoed.
10Zijn fysiotherapie en andere aanvullende zorg ook onderdeel van de GezondheidsVerzekering?
Ja. Indien je GezondheidsRekening op is (=888 euro) heb je nog maximaal 250 euro aan ruimte per categorie die door de GezondheidsVerzekering wordt vergoed.
11Als de GezondheidsVerzekering nog niet is gerealiseerd heeft het dan wel nut om lid te worden?
Ja! Als we met zijn allen achterover blijven leunen komt er niets van de grond. Als wij als initiatiefnemers 6 jaar geleden zo gedacht hadden, waren we nooit zover gekomen als we waar we nu staan. Alles ligt binnen handbereik.
12Wat betekent keuzevrijheid als het gaat om de GezondheidsVerzekering?
M.b.t. de basisverzekering (die onderdeel is van de Gezondheidsverzekering!) > naar de arts, het ziekenhuis, de specialist die jij wilt. Dat geldt ook voor de aanvullende zorg die onderdeel is van de Gezondheidsverzekering (o.a. natuurlijke geneeswijzen, fysiotherapie en mondzorg) met een plafond van €250 per categorie. Met betrekking tot natuurlijke geneeswijze (vanuit het kader (=behandelingen) waar we mee starten) > naar de arts / behandelaar / therapeut die beschikt over de volgende drie zaken: 1) Kamer van Koophandel inschrijving (ivm nota uitschrijven) 2) Klachtenregeling (wettelijk verplicht) 3) Beroepsaansprakelijkheidsverzekering (voor als het mis gaat) 4) Inschrijven in het GezondheidsVerzekerings-register. Zo kan je, als je in verband met gezondheidsschade / risico, die arts / therapeut / behandelaar bezoeken waar jij vertrouwen in hebt.

Gezondheidsverzekering Praktisch

1Wordt de dure operatie in het ziekenhuis ook vergoed?
Ja! De GezondheidsVerzekering wordt namelijk een 'gewone' zorgverzekering (+ meer ) en dat betekent inclusief de basisverzekering. Dus inclusief zo'n dure operatie, inclusief andere zaken die nu ook onderdeel zijn van de basisverzekering en vergoed worden door zorgverzekeraars. Het moment dat wij de GezondheidsVerzekering aanbieden moet er namelijk een vergunning zijn afgegeven door de Nederlandsche Bank (DNB) en de NederlandseZorgautoriteit (NZa). De DNB toetst de financiële en bedrijfsmatige kant van het voeren van een verzekering ( > de consument echt financiële zekerheid biedt), de NZa de juridische en inhoudelijke kant van een zorgverzekering ( > de basisverzekering bevat).
2Waarom is er maximaal 5.000 euro te besteden aan natuurlijke geneeswijzen?
Wij zijn op het bedrag van 5.000 euro terecht gekomen door te vragen aan natuurgeneeskundigen: Wat in het geval je chronisch ziek bent? Wat voor een bedrag heb je dan nodig op jaarbasis? Met 5.000 euro kun je dan heel wat doen, werd er toen gezegd. Toen is berekend wat voor een premie wij daarvoor moeten betalen om die ruimte met elkaar te dekken. Natuurlijk kan het zijn dat de ruimte van maximaal 5.000 euro niet voldoende is. We hebben gekozen om dat niet in een verzekering te stoppen. We denken aan een fonds dat we vullen door middel van sponsorlopen / activiteiten / enz. zodat mensen, en dat zijn er natuurlijk niet heel erg veel, daar gebruik van kunnen maken indien ze niet beschikken over financiële middelen. Als wij in de loop der jaren toch met elkaar willen dat die ruimte groter wordt (bijvoorbeeld 7.500 euro) dan zal de premie die wij met elkaar elke maand betalen hoger moeten worden. Daar kunnen we met elkaar voor kiezen omdat we een coöperatie zijn: terug keren naar de basis van het verzekeren.
3Als je chronisch ziek bent is deze verzekering dan wel iets voor mij?
Als je kijkt puur en alleen vanuit het financiële plaatje (dat de Gezondheidsverzekering is) wordt het een rekensommetje die je zelf moet maken: 1) Met de Gezondheidsverzekering hoef je het wettelijk eigen risico niet extra te betalen bovenop je inleg van 74 euro per maand op je GezondheidsRekening. De GezondheidsRekening is namelijk inclusief het wettelijk eigen risico. Dus deze financiële drempel komt te vervallen. 2) Het kan zijn dat je in de loop der jaren rechten hebt opgebouwd bij je huidige zorgverzekeraar. Die eindigen als je overstapt dus dit is echt een punt van aandacht. 3) Kijk ook naar de zorg waarbij je verplicht een eigen bijdrage moet betalen. Dat zal je op dit moment ook bij de Gezondheidsverzekering moeten doen. 4) De premie die je maandelijks betaalt bij de Gezondheidsverzekering (95 euro) is voor aanvullende zorg waarbij, indien je GezondheidsRekening leeg is, je nog 250 euro ruimte hebt die wordt vergoed. (NB: bij natuurlijke geneeswijzen is dat 5.000 euro) Ben je bij het vinden van zorg mbt je chronische ziekte alleen afhankelijk van zorg uit de basisverzekering en/of heb je jouw oplossing bij een natuurlijke geneeswijze gevonden (zie lijst van behandelingen die worden vergoed in een eerder FB bericht) dan kan het zijn dat jouw rekensommetje de Gezondheidsverzekering 'aanwijst' als gunstige zorgverzekering. Vergeet daarnaast niet de kracht van het GezondheidsCoöperatief waar je dan ook lid van bent! Daar worden ervaringen en informatie gedeeld en kun je jouw vraag ook neerleggen om een (nieuwe) weg naar gezondheid te vinden. Ook worden er activiteiten georganiseerd rond thema's die door leden worden aangedragen. Samen zijn wij de verandering
4Heb ik een eigen risico?
In de opbouw van de GezondheidsVerzekering is het wettelijk eigen risico inbegrepen.
5Ben ik in het buitenland verzekerd?
De GezondheidsVerzekering biedt een basisverzekering. Via de basisverzekering heb je in het buitenland dekking tot maximaal 100% van het Nederlandse tarief bij een bezoek aan een dokter of ziekenhuis. Dit is geregeld via verdragen tussen Nederland en EU- / verdragslanden (waaronder USA, Australië, Nieuw-Zeeland). Verder kun je globaal uitgaan van het volgende principe: Alleen als je in een EU-/EER- landen of verdragsland woont + een inkomen krijgt vanuit NL, mag/moet je in Nederland een zorgverzekering afsluiten (met de dekking die maximaal 100% van het Nederlandse tarief is).
6Is de eerste opstart, 169 Euro per maand, niet te duur voor veel mensen?
Voor die 169 euro heb je geen last meer van het wettelijk eigen risico (385 euro (is onderdeel van de GezondheidsRekening)), je hoeft geen aanvullende verzekering meer af te sluiten, je hebt keuzevrijheid zonder de kleine regeltjes als maximale dagvergoeding / bijbetaling voor de zorg die niet in de basisverzekering zit én je hebt het GezondheidsCoöperatief waar je (gratis) ervaringen kunt delen / informatie kunt delen.
7Als je kosten moet maken voor je kind, gaan die dan van de GezondheidsRekening af?
Dat is afhankelijk van de zorg die je nodig hebt. Is deze zorg opgenomen in het basispakket dan wordt deze direct betaald door de Gezondheidsverzekering. Valt de zorg onder de aanvullende zorg (natuurlijke geneeswijzen, fysiotherapie, enz.) dan betaal je die uit de GezondheidsRekening van maximaal 888 euro) van één van de ouders/verzorgers. Daarna maak je gebruik van de GezondheidsVerzekering. Deze kosten worden gedekt doordat iedere volwassen verzekerde per maand 95 euro premie betaalt t.b.v. zorg uit het basispakket als die van de aanvullende zorg. Je bent bij de GezondheidsVerzekering ook met betrekking tot je kinderen gewoon zeker dat je die zorg kunt betalen die binnen de kaders van de keuzevrijheid cq basisverzekering vallen. En ... ten overvloede, vlak niet de waarde van het GezondheidsCoöperatief uit op het gebied van o.a. de ervarings- en informatiedeling. Of de Markt voor Gezondheid waar jij jouw oplossing kunt vinden in jouw zoektocht (of die van je kind)om weer gezond te worden en te blijven.
8Hoe is de stand van zaken met betrekking tot het realiseren van de GezondheidsVerzekering?
- Er zijn positieve kennismakingsgesprekken geweest met de Nederlandsche Bank (DNB), en Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). - Het ministerie VWS en de Nza hebben de opzet van de GezondheidsVerzekering goedgekeurd; - De businesscase GezondheidsVerzekering is voorgelegd aan Raad van Advies; - Er is contact met financiers (t.b.v. garantiekapitaal / solvabiliteitseis van 13,5 miljoen euro); - Er is een overzicht van projecten die nodig zijn voor de vergunningsaanvraag bij de Nederlandsche Bank; - De inhoud van projecten die nodig is bij de vergunningsaanvraag bij de Nederlandse Zorgautoriteit is op hoofdlijnen bekend; - De organisatiestructuur van de GezondheidsVerzekering, een Onderlinge Waarborg Maatschappij, en wat er nog verder nodig is als verzekeringsmaatschappij, is op hoofdlijnen bekend.
9Is realisatie van de GezondheidsVerzekering voor 1 januari 2018 haalbaar?
Nee. Ondanks de enorme stappen die de afgelopen maanden zijn gemaakt is een vergunningsaanvraag niet gelukt. Het zijn lange en complexe processen en we hebben maar één keer de kans om het goed te doen. Daar gaan we ook voor. Dat is ook onze verantwoordelijkheid die wij als initiatiefnemers en met ons alle mensen die meebouwen, op ons hebben genomen. Wij richten ons op 1 januari 2019. Betekent dit dat het geen nut heeft om nu lid te worden? Nee, want als we met zijn allen achterover blijven leunen komt er niets van de grond. Als wij als initiatiefnemers 6 jaar geleden zo gedacht hadden, waren we nooit zover gekomen als we waar we nu staan. Alles ligt nu binnen handbereik.
10VOORBEELD: Je ondergaat een dure operatie + ondersteunende behandeling
Kosten operatie / behandeling: 50.000 euro Kosten ondersteuning: 2.500 euro Eerste 888 euro betaal je uit de GezondheidsRekening (ook als je die nog niet helemaal hebt gevuld, je staat dan (renteloos) rood). Het bedrag van de ziekenhuisrekening dat door de GezondheidsVerzekering wordt vergoed is de overgebleven 49.112 euro (vallen immers onder de basisverzekering). Deze betaling wordt gedekt door 1) de premie t.b.v. het basispakket die wij betalen; 2) 'de pot' die wij met elkaar opbouwen doordat we belasting betalen op ons inkomen. De overheid geeft een bijdrage per verzekerde die kan oplopen tot meer dan 100.000 euro aan de GezondheidsVerzekering. De kosten van de ondersteunende behandeling (= bijvoorbeeld natuurlijke geneeswijze) (2.500 euro) worden ook betaald door de GezondheidsVerzekering (je GezondheidsRekening is immers leeg door de betaling van 888 euro aan ziekenhuiskosten). Deze betaling wordt gedekt door de 'pot' die wij met elkaar vullen door de premiebetaling van 21 euro per maand. NB: voor natuurlijke geneeswijzen is het maximum 5.000 euro, voor de overige aanvullende zorg 250 euro.
11VOORBEELD: Je maakt in een jaar (bijna) geen kosten.
Je betaalt elke maand 74 euro tot dat de GezondheidsRekening helemaal vol zit (= 888 euro) Je betaalt elke maand ook 95 euro premie t.b.v. keuzevrijheid. Als je geen kosten hebt in een jaar omdat je gezond bent en/of je niets is overkomen, dan zit het 'eigen potje' aan het einde van het jaar vol. Het volgende jaar hoef je niets meer in te leggen. De INLEG van 74 euro komt dus te vervallen. De PREMIE van 95 euro per maand blijf je wel betalen. Als je bijvoorbeeld in een jaar maar 100 euro hebt besteed aan een consult / behandeling dan staat de 'teller' van je GezondheidsRekening aan het einde van het jaar op 788 euro. Het volgende jaar hoef je alleen de 100 euro IN TE LEGGEN. De PREMIE van 95 euro per maand blijf je wel betalen.
12VOORBEELD: Je breekt je been.
Kosten ambulance / ziekenhuis / gipsen: 2.500 euro Kosten osteopaat: 225 euro De eerste 888 euro betaal je uit de GezondheidsRekening (ook als je die nog niet helemaal hebt gevuld, je staat dan (renteloos) rood). Het bedrag van de ziekenhuisrekening dat door de GezondheidsVerzekering wordt vergoed is de overgebleven 1.612 euro (vallen immers onder de basisverzekering). Deze betaling wordt gedekt door 1) de premie t.b.v. het basispakket die wij betalen; 2) 'de pot' die wij met elkaar opbouwen doordat we belasting betalen op ons inkomen. De overheid geeft een bijdrage per verzekerde die kan oplopen tot meer dan 100.000 euro aan de GezondheidsVerzekering. De kosten van de ondersteunende behandeling van de ostheopaat (= natuurlijke geneeswijze) (225 euro) worden ook betaald door de GezondheidsVerzekering (je GezondheidsRekening is immers leeg door de betaling van 888 euro aan ziekenhuiskosten). Deze betaling wordt gedekt door de 'pot' die wij met elkaar vullen door de premiebetaling van 21 euro per maand. NB: voor natuurlijke geneeswijzen is het maximum 5.000 euro, voor de overige aanvullende zorg 250 euro.